tirsdag den 12. oktober 2010

Lektioner fra gamle dage

Digers lærdom

Karen Karacsony

Wisconsin floden og dens århundred gamle Caledoni-Lewiston Dige system er kommet på forsiderne i disse dage. Det skyldes at en række uvejr har forårsaget en alvorlig oversvømmelse langs med Wisconsin floden - og det til et punkt hvor digerne måske ville falde sammen. Evakueringer er blevet igangsat og beboerne i Columbia County er i fare for at miste deres ejendomme til oversvømmelsen.

Selvom digehistorien måske kun er et lille glimt på radaren over de nationale nyheder, så tror jeg at nyheden er ret så væsentlig, idet den fortæller os om tidligere generationer af amerikanere og deres kunnen og resultater.

Wisconsin diget blev bygget af lokale landmænd 1880'erne. Det var et privat projekt: Beboerne påbegyndte og betalte selv for bygningen af digerne. Der var ingen midler fra regeringen, ingen stimulus bureaukrater, og ingen hær af ingeniører for at gennemføre foretagendet. I stedet var det de hårdtarbejdende landmænd der påtog sig at sikre deres land mod faren for oversvømmelser. Landmændene havde ikke megen erfaring når det drejede sig om byggeri af diger eller i pengebeholdningen. Det lykkedes dem imidlertid at konstruere et dige bestående af sand - noget der har fået moderne ingeniører til at sætte etiket på digesystemet som værende blot "en bunke møg og skidt klasket sammen."
Trods den kendsgerning at digerne er mere end 120 år gamle - og består som nævnt af sand fremfor beton - er de aldrig blevet erstattet. Det er et af de helt store uløste mysterier i Wisconsin, at digerne aldrig er blevet moderniseret (eller i det mindst modificeret så de imødegår nutidens ingeniørstandard.)
Medmindre eksperterne bruger for megen tid på at spekulere over hvorfor digerne aldrig er blevet bygget om, og for lidt tid på reparationer, så vil jeg gerne give et muligt svar på mysteriet. Det lyder som følger: Amerikanerne har alle mistet selvtilliden og beslutsomheden - det som gjorde dem til de mest foretagsomme og innovative folk i verden.

Derfor, i stedet for at de lokale går sammen og opfører de nødvendige ting, som diger for at sikre deres velstand og fremtid, venter de på at regeringen - og dets hold af "eksperter" skal gøre arbejdet for dem. Og man venter på, at regeringen skal investere i bygningen af noget så verdsligt som diger, når den kunne bruge penge på noget så exceptionelt som at tiltrække vælgere - ja det svarer til at vente på Godot.

Da Wisconsin digerne blev bygget var der gået mindre end 100 år siden Forfatningen blev indført. Således var folket dengang nærmere på de grundlæggende principper - i såvel deres troskab til disse grundlæggende principper og i deres forhold til Forbundsregeringen. De var ikke ni cifrede Social Security tal - det Ponzi nummer eksisterede ikke endnu. Amerikanerne i 1880'erne var gennemført individualister der vidste hvordan man skabte familier og samfund udenfor Forbundsregeringens rækkevidde. Fordi de levede i en tid før velfærdsstaten var kommet i omdrejninger, da vidste de hvordan man sørgede for sig selv og sine naboer.

Landmændene der byggede digerne levede også i en tid med ikke tvungen uddannelse. Derfor var landmændene dengang mindre drevet af tekstbøgernes agenda og på almindelig sund fornuft. De kunne forudsige vejret ganske så præcist uden at skulle være på Internettet og de kunne bygge et dige uden en ingeniøruddannelse (og uden de moderne maskiner). Deres børn blev formet ud af den samme støbeform. Ikke som de studerende i dag der synes det er en udfordring at koge et æg, da kendte børnene dengang til at malke en ko, pløje en mark og slå et søm i. Med andre ord var amerikanerne i1880'erne, fra barnsben af produktive borgere der bidrog til deres familiers velbefindende og til samfundet.

Det kan være at Wisconsin dige systemet ikke kan klare denne uvejrssæson. Hvis det bryder sammen vil det kun markere afslutningen på den "historiske præstation" (som de moderne nedsættende kalder det), men også symbolisere afslutningen på en tid da amerikanerne fandt sammen som samfundsborgere for selv at klare problemerne - uden direktiver fra staten, og uden midler fra staten.
For karakteren og for succes, er der to tilsyneladende modsatrettede ting der skal gå hånd i hånd ....ydmyg tillid til Gud og mandig tillid til sig selv - William Wordsworth
http://www.americanthinker.com/blog/2010/09/lessons_from_a_levee.html

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails