onsdag den 9. marts 2011

Demokrati til uvidende er farligt

Hurtigt demokrati duer ikke

Thomas Sowell


Som et håb formoder vi at opstandene i Mellemøsten, vil føre i retning af frihed eller demokrati. Man taler allerede om "befrielsen" af Egypten, selvom den største forandring er at et-mands-diktatur er blevet erstattet af et militærdiktatur der har sløjfet forfatningen.


Måske vil militærdiktaturet blot være midlertidigt, som dets ledere siger, men den sang har vi hørt sunget så mange gange før. Det vi også har hørt, alt for mange gange før, er formodningen om når man slipper af med en udemokratisk regering så vil denne blive udskiftet med en friere og bedre regering.


Historien beviser det modsatte. Efter de russiske zarer blev skiftet ud med Kommunisterne henrettede regeringen langt flere mennesker om dagen end zaren havde henrettet på 50 år. Det var det samme i Cuba, da Batista regimet blev skiftet ud med Castro og i Iran, da shahen blev skiftet ud med ayatollaherne.


Det er ikke uundgåeligt, at elendige regimer bliver erstattet af endnu værre. Men det er sket alt for ofte til at vi blåøjede kan formode, at det at en diktator styrtes samtidig er en bevægelse mod frihed og demokrati.



Kendsgerningen at det at egypterne eller andre i Mellemøsten ,og andre steder ønsker frihed betyder ikke at de allerede er klar til denne. Alle og enhver vil have personlig frihed. Selv nazisterne ønskede at være frie nazister. De ville blot ikke have at nogen andre var frie.




Der er kun meget få tegn på tolerance i Mellemøsten, selv blandt muslimer med forskellige politiske eller religiøse synspunkter, og at for mange tegn på rå intolerance mod mennesker der ikke er muslimer.


Man kan bare ikke overføre demokrati til alle og enhver. Der er nogle forudsætninger, og selv nationer der er frie og demokratiske i dag, ja der gik århundreder før man kom dertil.

Det er så let at eksportere de ydre symboler på demokratiet - forfatninger, valg, parlamenter og des lignende - men man kan ikke eksportere århundreder af erfaring og udvikling der netop fik disse institutioner til at virke. Alt for ofte har eksporterede demokratiske institutioner været det samme som "en mand, en stemme - kun een gang."


Vi bør ikke formode at vor egen frihed og demokratiske regeringsform er noget selvfølgeligt. De som skabte dette land gjorde ikke.


Da United States Forfatningen var blevet skrevet spurgte en kvinde Benjamin Franklin, hvad han og de andre skribenter var i færd med at skabe. Han svarede, "En republik, frue - hvis man kan bevare den." Generationer senere stillede Abraham Lincoln det op som et spørgsmål om, hvorvidt "folkets regering, af folket og for folket," er noget der "kan vare ved længe."


Ligesom der er nationer der ikke endnu har udviklet forudsætningerne for frihed og demokrati således er der nogle mennesker i en nation der heller ikke har det. Fremskridtet mod universel stemmeret skete kun langsomt og i stadier.
Alt for mange mennesker som skuer tilbage i dag ser det som blot være rettet mod nogle mennesker. 

Men at lade nationens skæbne ligge i hænderne på de uoplyste masser dengang, mange af dem uden forståelse for regeringskompleksiteter, kunne have været betydet den samme skæbne ved "en mand- en stemme - een gang."


I dag anses som givet at alle kan læse. Men læsefærdighed har ikke været universel hos alle segmenter af den amerikanske befolkning i hele det 20. århundrede. Analfabetisme var normen i Albanien så sent som 1920'erne, og i Indien i anden halvdel af det 20. århundrede.

Men det at kunne læse er blot en af de ting der skal til for at et demokrati kan være levedygtigt. Uden en ansvarsbevidst befolkning kan vælgerne stemme på ledere der ikke kun er inkompetente og korrupte, men endog ledere der foragter de forfatningsmæssige begrænsninger ved regeringsmagten, den der bevarer folkets frihed. 
 

Vi har allerede en sådan leder i Det Hvide Hus - og en række af sådanne ledere kan muligvis vise at levedygtigheden ved frihed og demokrati så absolut ikke kan tages for givet - også hos os.


http://www.wnd.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=269313


Thomas Sowell is a senior fellow at the Hoover Institution in Stanford, Calif. He is the author of 28 books, including "Dismantling America" and "Basic Economics: A Common Sense Guide to the Economy."
Thomas Sowell shows how the values and institutions that have sustained the nation have eroded, in his latest book, "Dismantling America"

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails