fredag den 26. august 2011

Martin Luther King som helgen eller tyran?

Den skrækkelige statue af Martin Luther King

Alan Caruba


Jeg var en ung journalist i tiden med Borgerrettighedsbevægelsen, og en aften skulle jeg dække en tale af Dr. Martin Luther King Jr. på Drew Univeristys campus i Madison, New Jersey. Jeg var i selskab med Vivian Braxton, en borgerrettighedsaktivist, der sagde, “Lad os gå om bagved og møde ham” når talen er færdig. 

Omme bagved stod Dr. King alene mens andre stod i en respektfuld afstand fra ham, bange for at nærme sig ham, så overvældet af hans ords- og personlighedsmagt. Vivian gik imidlertid direkte hen mod ham med mig som det ‘tynde øl’ i følge. Min første reaktion var at han var mindre end jeg havde troet, og mit andet var et smil der var som et kram.

Jeg introducerede mig som freelance journalist der skulle dække talen for en lokal avis for sorte, og Dr. King syntes der var morsomt (skribenten er hvid -synopsis kommenatar). Vi samtalede kort og jeg drog bort med et kæmpeminde i hukommelsen og havde aldrig forventet at han ville blive offer for at morders kugle, eller år senere, at et mindesmærke i Washington D.C. skulle skabes til hans ære.

Det blev åbnet for offentligheden den 19. august.En statue af Dr. King 30 fod høj og med en ironi der er forstyrrende, hugget i sten i Kina, arbejdet af en kinesisk skulptør, der arbejder for et totalitært samfund som Orwell ville beskrive det. 

 

Det er også et af de mest afskyvækkende “kunstværker” som den der kan huske tiderne og karakteren af den mand der sagde,  Jeg er ikke interesseret i magt for magtens skyld, men jeg er interesseret i magt der er moral, der er rigtig og som er god.”
 

Statuen forestiller en person, med et ansigtsudtryk som hos enhver despot, hvis statue har til hensigt at indgyde frygt eller beundring for de som betragter den. Hans arme er krydsede over brysten som beskyttede han sig eller forberedte han sig på at udstede en barsk dom.

Den er rædselsfuld fordi den fuldstændig ser bort fra Dr. Kings blidhed og venlighed, det hjerte der kæmpede mod uretfærdighed. Statuens grimhed minder mig om en anden af hans citater “Intet i hele verden er farligere end alvorlig uvidenhed og samvittighedsfuld dumhed.”
 

Jeg har ingen anelse om, hvad komiteen bag mindesmærket havde i tanke da de sanktionerede denne statue, men jeg tvivler kun lidt på at Dr. King ville være udødeliggjort ved den. Han var en mand der, på den aften for længe side på Drew Univeristys campus, hilste på Vivian og mig med et stort smil midt i den store kamp for at sikre de sortes rettigheder i Amerika. 
 
I disse tider hvor araberne i Syrien, Libyen, Egypten og Tunesien har sat livet på spil for at få styrtet deres tyranner, havde Dr. King forventet det menneskelige ved at sige, “Frihed er aldrig givet frivilligt af undertrykkeren; den skal kræves af de undertrykte.”

Så nu, der på en grund ved Tidal Basin mellem Lincoln og Jefferson Mindesmærkerne står der en gigantisk intimiderende statue, hvor en statue i almindelig legemsstørrelse ville have givet beskuerne, de besøgende, lejlighed til at undre sig over den kraft af kærlighed over hadet, moral over undertrykkelsen og kampen for retfærdighed der er alle mænd og kvinders medfødte ret. 

 

“Sjældent finder vi mænd der villigt engageret sig med svær, indgående tænkning,” advarede Dr. King. “Der er næsten altid en universel søgen efter de lette svar, og de halvfærdige løsninger. Intet smerter nogle mennesker mere end at skulle tænke.”

Dr. Kings liv var tilegnet det at få alle amerikanere til at tænke på den slags samfund, den slags nation, de ønskede at leve i.

“En nation eller civilisation der fortsætter med at skabe blødagtige mænd har købt sig egen åndelige død på afbetaling.” 

 

Mindesmærket vil blive indviet den 28. august af præsident Barack Obama, en mand der er blevet valgt på grund af hans hudfarve, mere end på grund af hans karakter. Datoen markerer 48 årsdagen for Dr. Kings tale, “I have a dream,” der ved Lincoln Memorials trappen.

Dr. King ville helt sikkert være frastødt over unge sorte der laver optøjer i de amerikanske byers gader, plyndrer, angriber mennesker, næsten et halv århundrede efter at have opnået Borgerrettighederne og Stemmerettighedsloven som han gav sit liv for. 

Jeg tror han ville være frastødt af den 30 fod høj statue der ligner de af tyrannerne Mao, Stalin eller Saddam Hussein.

For mit vedkommende da svigter Kings mindesmærket helt og aldeles hans budskab om ydmyghed kombineret med stædighed, af åndelighed kombineret med ikke-voldelig kamp, af tro på at store uretfærdigheder kan gøres til retfærdigheder af mennesker med tro og mod.

FamilySecurityMatters.org Contributing Editor Alan Caruba writes a daily commentary, “Warning Signs”, posted on his bloghttp://factsnotfantasy.blogspot.com. An author, business and science writer, he is the founder of the National Anxiety Center. His book, “Right Answers: Separating Fact from Fantasy”, is published by Merrill Press.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails