fredag den 18. november 2011

Der vil altid være en top 1%

Der vil altid være en ‘top 1%’

Thomas Sowell

I forskellige byer over hele landet består pøbel for det meste af unge, og for det meste usammenhængede, ofte støjende og undertiden voldelige demonstranter en kæmpeplage.

Samtidig glæder mange i medierne sig over disse “protesterende” og giver dem den gratis publicity som kræver af sig selv og for deres sag, hvad den så end går ud på, udover at lufte deres følelser på TV.

Medlemmerne af pøbel tror tilsyneladende, at andre mennesker, der går på arbejde mens de kan traske ud på gaderne, skal tvinges til at subsidiere deres college uddannelser - og det synes præsidenten for United States åbenbart også.

Men hvis disse højråbendes manglende evne til at sammensætte en logisk tankerække er en antydning af deres uddannelse, da burde skatteyderne kræve deres penge tilbage fordi de i årevis er blevet spildt på dem i de offentlige skoler.

Sjuskede ord og sjusket tankegang hænger ofte sammen, både i pøbel og i medierne der dækker dem. Det er for eksempel almindeligt at høre i medierne, hvordan nogle “protesterende” bliver arresteret. Men enhver der læser denne klumme regelmæssigt ved at jeg protesterer  mod alt - og dog bliver jeg ikke arresteret.

Forskellen er at jeg ikke blokerer for trafikken, slutter mig til pøblen der overnatter i parker og pisser på gaden. Hvis medierne ikke kan skelne mellem det at  protestere, og det at forstyrre freden, så er deres uddannelse måske også spild af skatteydernes penge.

Blandt de sjuskede favoritord der benyttes som skingre råb på gaden er “Wall Street Grådighed.” Men selvom du mener at folk på Wall Street, eller andre steder for den sags skyld, tjener flere penge end de fortjener, da er “grådighed” ingen forklaring- overhovedet.

“Grådighed” siger noget om, hvor meget du begærer. Men du kan være den grådigste person på kloden, og det vil ikke forøge din løn det mindste. Det er det andre mennesker betaler dig der forøger din indkomst.

Hvis regeringen har sendt for mange af skatteydernes penge til folk på Wall Street - eller andre steder - så er det uansvarligheden eller korruptionen hos politikerne der er  problemet.

Måske skulle nogle af bankerne og finansvirksomhederne have afvist de millioner og milliarder som politikerne tilbyder dem. Men at være ‘hellig’ er ikke mere almindeligt på Wall Street end på Pennsylvania Avenue - eller i medierne eller i akademiet, for den sags skyld.

Faktisk forsøgte nogle banker at undgå at modtage regeringens ‘kautions’ penge for netop at ikke at komme i uoverensstemmelse med deres forretning som de vidste det ville ske. Men forbundsmyndighederne insisterede og forbundsregulativernes magt til at skabe store finansielle problemer for bankerne har gjort det meget svært at sige nej. Forbundsmyndighederne gav dem et tilbud de ikke kunne aflså.

Mennesker der ikke kan skelne mellem demokrati og pøbelvælde kan falde for den forestilling at hooligans der på gaden repræsenterer de 99% som protesterer over “grådigheden” hos den 1%. Men disse hoooligans er færre end 1% og de bryder i stort omfang rettighederne hos et kæmpestort antal mennesker der skal finde sig i at deres gader forstyrres og svines til om dagen, og deres larm om natten.

Med hensyn til “top 1%” i indkomst der altså tiltrækker sig så megen opmærksomhed, fordømmelse og rædsel så vil der altid være en top 1%, medmindre alle har den samme indkomst. Den top 1% har ikke mere monopol eller ‘helligstatus’ eller skurkerolle end mennesker i enhver anden gruppe.

Ydermere består denne top 1% ikke af “millionærer og milliardærer” som Barack Obama taler om. Man behøver ikke tjene en halv million dollars for at være i top 1%.

Ydermere er dette heller ikke en vedvarende klasse af mennesker - som mennesker i andre indkomstlag heller ikke er det. De fleste i top 1%, på et hvilket som helst givet tidspunkt, er der kun et års tid

Enhver der sælger et gennemsnitshjem i San Francisco kan komme i top 1% indkomstgruppen - det år de sælger. Andre engangsindtægter tæller også for de fleste i den der top 1%.

Men sådanne simple kendsgerninger har kun meget lidt vægt blandt de hjernedøde retorikere og de tankeløse følelser hos pøblen og i medierne. .

Thomas Sowell is a senior fellow at the Hoover Institution in Stanford, Calif. He is the author of 28 books, including "Dismantling America" and "Basic Economics: A Common Sense Guide to the Economy."

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails