onsdag den 23. november 2011

Gode intentioner slår rygere ihjel!

Forbud rettet mod rygere slår ihjel

John Stossel

"FDA (den amerikanske sundhed- og fødevarestyrelse) er ansvarlig for at beskytte offentlighedens helbred.”

Det er hvad Food and Drug Administration fortæller os på deres website.

Hvor er jeg dog rent intuitivt taknemmelig for at FDA findes for at beskytte mig - at sikre mig at ethvert produkt er sikker og effektivt - men “beskyttelse” slår mennesker ihjel.

Her forleden diskuterede jeg hvordan FDA slår ihjel ved at holde nyttige medicinske produkter ude af markedet.

Nu kan vi erfare at FDA truer helbredet hos cigaretrygere, der ønsker at stoppe.

Hvordan nu det? Har netop ikke FDA foreslået at nye advarsler og grusomme billeder skal sættes på cigaretpakkerne, fordi de gamle åbenbart ikke var skræmmende nok for rygerne? Som Reuters minder os om:

"The Food and Drug Administration udgav i juni nye advarsler....Advarsler skal dække den øverste halvdel på for- og bagside af cigaretpakkerne og 20% af de trykte reklamer, og skal indeholde farvet grafik der skildrer sundhedskonsekvenserne ved rygning, herunder syge lunger, lig, og rådnende tænder.”

Derfor synes det som om af FDA forsøger at redde rygernes liv og helbred. Hvordan kan jeg da sige af FDA truer rygerne?

Hvilken anden konklusion kan vi drage når vi overvejer, at FDA nu taler om forbud mod elektroniske cigaretter, eller e-cigaretter. Man har sendt truende breve til fremstillerne af det produkt.


E-cigaretter ligner almindelige cigaretter, men i stedet for brændende tobak, fordampes flydende nikotin når brugerne suger eller “inhalerer” på dem. Den resulterende luftstrøm tilfredsstiller “rygerne” uden at de inhalerer tjære og de allerfarligste af tobakkens kemikalier i lungerne

Hvad kunne der dog være galt i det? Nuvel, FDA siger e-cigaretterne indeholder spor af kemikalier kan “måske” er giftige.

Men så at sige alt er “måske” giftigt. New York Times klummeskribenten John Tierney skriver :

“Styrelsen er aldrig kommet med bevis på at sporstofferne faktisk forårsager nogen skade, og man har set bort fra at nævne at lignende spor af disse kemikalier er blevet fundet i andre produkter godkendt af FDA, herunder nikotinplastre og nikotintyggegumme. Styrelsens metodologi og advarsler er aldrig blevet kritiseret i videnskabelige tidskrifter.”

Brad Rodu, professor i medicin ved University of Louisville, konkluderede i  Harm Reduction Journal at FDA’s resultater “høst sandsynlig ikke vil have nogen gyldig indvirkning på brugerne” fordi man fandt kemikalier der er “cirka 1 million gange i lavere koncentrationer end noget der kan relateres til menneskers helbred.”

Ydermere har, Michael Siegel, professor ved Boston University School of Public Health, fortalt Tierney: “Det generer mig, hvorfor der dog er en dagsorden mod e-cigaretterne blandt antiryger grupperne,” såsom den amerikanske kræftforening og det amerikanske hjerteforening.

Det generer også mig, fordi som Tierney påpeger da udgør e-cigaretter blot en hypotetisk risiko sammenlignet med ægte “cigaretter der indeholder tusinder af kemikalier, herunder dusinvis af carcionogener og hundredevis af toksiner.” E-cigaretter har også vist sig usædvanligt effektfulde i at hjælpe rygerne til at helt at holde op med at ryge.


En frisk undersøgelse fra Italien har påvist, at efter 24 uger, har halvdelen af rygerne der brugte e-cigaretter reduceret deres forbrug med 50%. En fjerdedel holdt helt op med at ryge.

Sandt nok er cigareterstatningerne i det store og hele baseret på nikotin-leverende mdiler. Og hvad så? Storbritanniens Royal College of Physicians fandt at “hvis nikotin kan benyttes i en en form som er acceptabelt, og effektivt som er erstatning for cigaretter, da kunne man redde millioner af liv.”

The American Association of Public Health Physicians skrev at e-cigaretter kunne “redde livet for 4 millioner af de nuværende 8 millioner voskne amerikanske rygere.”

Fire Millioner liv!

Det kunne se ud som om at FDA tror at de kan skabe et risikofrit miljø her på jorden. Men der er det skinbarlige sludder. Livet er altid et valg mellem større eller mindre risici - NUL risiko er ikke en mulighed. Stræben efter at fjerne risici slår ihjel.

“Det er på tide at være ærlig overfor de 50 millioner amerikanere og hundredmillioner rundt om i verden der benytter tobak,” skriver Rodu. “Det er på tide at gå bort fra myten om at tobak ingen gunstige virkninger har, og fokusere på, hvordan vi kan hjælpe rygerne med at høste disse goder gennem et sikkert brugersystem.”

FDA hævder at alle deres regulativer redder liv. Men deres politik vedr. e-cigaretter ville slå rygere ihjel.
        

John Stossel is a longtime award-winning broadcast journalist who hosts "Stossel" on the Fox Business Network. He's the author of "Give Me a Break" and of "Myth, Lies, and Downright Stupidity." To find out more about John Stossel, visit the Creators Syndicate webpage.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails