fredag den 27. januar 2012

Kvindelige skuespillere udnyttes seksuelt!

Sexuelt udnyttede kvindelige filmstjerner?

Janice Shaw Crouse


I denne æra med formodet lighed for kvinder, er det overraskende at erfare at de gamle klichéer sommetider er sande -- for eksempel, “jo mere tingene forandrer sig, des mere forbliver de det samme.”


En undersøgelse fra Annenberg School for Communication and Journalism i 2009 fandt, at Hollywood film, “marginaliserer og seksualiserer” ligeså meget som nogensinde. En af forskerne sagde, “Der er cirka 4300 karakterer i 100 film per år, og under en tredjedel er kvinder. Der er bemærkelsesværdig stabilitet. Det bliver normativt, uden nogen tilfredse skabere endog tænker over det. Det er status quo.” 


Marginaliseringer er meget overraskende når kvinder nu har udkæmpet kampe i uddannelsesmæssig henseende, i sportsverdenen, i lægeverdenen og i juraverdenen, og er ved at bryde igennem loftet med hensyn til lønninger og muligheder på alle områder. Alligevel afslører Annenberg undersøgelsen, at i film, har mændene over dobbelt så mange ‘taleroller som kvinder (32,8% af de karakterer der har noget at fremføre er kvinder og 67,2% er mænd). 


Disse film fremholder den stadige holdning, at kvinder blot er “slik for øjet.” Også TV fremholder den stadige holdning når mandlige nyhedsværter er i 40’- 50’- og undertiden 60’erne mens de kvindelige værter stadig er i 20’- og tidligt 30’erne. 


Seksualiseringen er ikke overraskende; den er meget forstyrrende på grund af den indflydelse film har på kulturen og teenageres opførsel, og også hos endnu yngre børn. Undersøgelsen viste at kvinder iført sexet tøj optræder mere end seks gange så ofte som mænd (33,8% af teenagefilmskuelspillerne var sexet klædt sammenlignet med 5,3% af de mandlige drenge teenageskuespillere). 


Endnu mere foruroligende er den kendsgerning, at de kvindelige teenagere -- lige netop blevet teenagere -- var ligeså seksuelt provokerende som kvinder i 20’erne. Sådanne film viser en tendens til at opmuntre unge mænd til at behandle piger som sexobjekter -- og endog i visse tilfælde normaliseres og billiges seksuel udnyttelse af unge piger og kvinder. 



Jeg og utallige andre kommentatorer om kultur har, i stadig øget grad,været bekymret over den tidlige seksualisering af vore børn og de utallige negative konsekvenser ved en sådan seksualisering. Selv piger i før teenagealderen ønsker nu at se “hotte” og “sexy” ud -- for ikke at nævne mangelen på betydningen af at opnå noget akademisk og i sport. 

The American Psychological Association (APA) skabte sin

  • "Indsatsgruppe vedr. Seksualiseringen af Piger” for at forske i de problmer der er knyttet til en tidlig seksualisering af pigerne. Man fandt, at konsekvensen af en for tidlig seksualisering er et “kæmpeproblem” -- det berører pigernes selvværd, ligesom deres såvel fysiske som følelsesmæssige sundhed, sammen med deres personlige sikkerhed og præstastioner.


  • Mange piger opfatter hele deres værd udelukkende gennem deres seksualitet; mange ser på deres ednnu ikke fuldt udviklede og/eller ikke helt modne kroppe og synes der mangler noget. Andre igen er fortvivlede over at deres før teenagealderen ‘havlpefedme’ ikke er “hot.”


Rådgivere i skolerne er meget bekymrede over det øgede antal af piger der kæmper med skamfuldhed over deres krop, anoreksi og bulimi. Skønt præcise tal ikke er tilgængelige, siger forskere, at mellem 10-35% af de unge kvinder har en spiseforstyrrelse og cirka 15% af piger med anoreksi vil dø i løbet af 12 år på grund af komplikationerne. 


Helt åbenbart er det, at i ekstreme tilfælde kan en tidlig seksualisering være katastrofal -- endog dødelig. 


Mange forældre er bekymrede over vanskeligheden med at finde tøj til deres piger der ikke ligner noget der er designet til gadeludere. Abercrombie & Fitch markedsførte fornylig ‘thong’ (piskesnert) undertøj serier for præ-teenagere med navne som “Øje-Slik” og “Kys Mig” for at få skabt en appeal til de ‘seje’ barn.

 
Undertøj til helt unge piger/børn



APA indsatsstyrken identificerede medier -- internettet, film/TV, musik/vidoer, og litteratur/tidsskrifter -- som hovedfaktorerne der bidrager til den tidlige seksualisering af vore børn. Man siger faktisk af den typiske unge i puberteten bruger mere end 40 timer på sådanne medier om ugen -- sædvanligvis langt mere tid at de er sammen med deres forældre eller beskæftiget med andre aktiviteter, undtagen det at sove og gå i skole.

Så længe vore børn lever i en kultur der er så gennemsyret med billeder af kvinder som sexobjekter vil de blive udnyttet af samme kultur. APA Indsatsgruppen rapporterede om de langvarige konsekvenser af en sådan tidlig seksualisering; man antydede at de kunne forhindre barnets evne til at indgå og skabe sunde forhold, endog til et punkt hvor det skader deres ægteskaber og familier senere i livet. 

I virkeligheden søger unge mennesker sig rollemodeller og lærer at opføre sig som dem. Teenagere der ser mest TV har tendens til at indlede seksuel aktivitet i en yngre alder, end de som ser mindst. Teenagere former også deres værdier og er under indflydelse af det som de ser skildret på skærmene, uanset om det er computerens, TV’ets, eller filmskærmen. 

Samtidig med, at disse tendenser er årsag til bekymring er det opmuntrende at hovedindflydelsen på teenagere i dag forbliver fra forældrene. Forældre kan se film og andre medier med deres børn og benytte sceneren som startpunkt for diskussioner om teenagerens erfaringer og holdninger; sådanne samtaler kan imødegå de fremherskende budskaber i kulturen og hjælpe teenageren til at udvikle positive indstilling og værdier. 

Man kan absolut ikke benægte det greb medierne har på vore børn. De influerer på ethvert område af deres liv, fra produkterne i indkøbscentret til den hastighed, hvormed de bliver modne. Det er op til os at imødegå sådanne påvirkninger således at vore børn kan undgå konsekvenserne ved den alt for tidlige seksualisering og lære at de er langt mere end blot “hotte” kroppe. 

De kan lære at sætte pris på, at de kan være enestående skabninger -- personer med en stærk karakter, et sind der er godt rustet og uddannet, og med medfølende hjerter, og som kan forandre verden omkring dem, fremfor at føje sig ind under det værste i deres generations kultur. 

Janice Shaw Crouse, Ph.D. is director and senior fellow, The Beverly LaHaye Institute, Concerned Women for America.

Read more: http://www.americanthinker.com/2011/12/sexually_exploited_female_movie_stars.html#ixzz1fbFrnLTG

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails