lørdag den 21. januar 2012

Religion - Glæde eller elendighed?

Religion glæde eller elendighed?

Et citat       
“Der er intet i sig selv mere fortræffeligt end religion, men at påbegynde skænderier, og diskussioner over det er at vanære det. Det er for mig forbavsende, at det som blev skabt for at gøre os lykkelige i en anden verden, skulle, på grund af sine opdelinger, gøre os allermest elendige i denne; og at det som blev ordineret for at frelse menneskenes sjæle, skulle blive perverteret for at borttage deres liv. Jeg bryder mig ikke om en lære, der som Draco’s lov, er skrevet med blod.
Jeg har aldrig været fjendtligt indstillet over for nogen med en anden overbevisning end min i religion, men har ønsket dem religionsfrihed, så længe de fulgte den med samvittighed; og jeg har aldrig forstået logikken af at bekræfte en vaklende religion med sværdet og pistolen.”

       


William de Britaine, 1680. Dette citat kom oprindeligt i “Human Prudence” 1680 (s 18 i denne online udgave), genskabt “The Counsels of William de Britaine,” (side 8).

Note

Den nøjagtige identitet af  William de Britaine er ukendt, skønt i introduktionen til 1897 udgaven af “Counsel, fastholder redaktøren Herbert H. Sturmer at han var fra Syd Wales, og muligvis kan være John Davies of Kidwelly, Carmarthenshire (1625 – 1693).

Titlen  “De Britaine” er en henvisning til Wales, hvis sprog af sine brugere hedder “Brythoneg” og hvor udtrykket “Brython” betyder en “Brite eller en “Waliser.”
“Brythonic” er et udtryk benyttet af folklorister og teoretikere i litteratur til at beskrive aspekter af tidlig keltisk/oprindelige kultur i Storbritannien.  
FSM: Dagens citat

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails