tirsdag den 8. maj 2012

Tatoveringers magt og udbredelse

Vore tatoveringers magt

                                                                                
Som en epidemi ruller de hen over Amerikas hud.

Belladonna Rogers

I dag er det vist på tide at lade Jer få indblik i en lille hemmelighed: Jeg har ikke en eneste tatovering. Når man er i byen er det en af måderne fotograferne kan se forskel på Angelina Jolie og jeg. Det er sådan set ret så betryggende for alle parter, især Brad, alt godt til ham!


Den kendsgerning at jeg har valgt at være ikke tatoveret bekræfter en Pew Research Center undersøgelse at blot 10% af amerikanere over 41 er tatoverede, mens blandt de 18-25 årige er tallet 33,3%, og i aldergruppen 25-40 - der omfatter 36 årige fru Jolie -- er det forbløffende 40%.

De holder landets anslåede 15000 tatoveringsforretninger travlt beskæftigede: Det er 2,3 milliarder dollars om året i omsætning, ifølge en rapport fra 2010. Her er ingen brug for stimulus fra Obama.    
               
Tatoveringer er hverkende et nyt fænomen eller - som nogen frygter - et af tegnene på en snarlig Harmageddon

Trods deres mangel på popularitet hos de over 41, har tatoveringer nydt en lang omskiftelig (ligesom polkaprikker, stjernetegn mv.) historie.
 

Perfekt bevarede egyptiske mumier der er blevet gravet frem var fyldt med dem; forhistoriske rester i Rusland, bevarret af årtusinder i sne og is er blevet gravet ud og de har haft dem; øboerne i Polynesien i Det Sydlige Stillehav, et af de sprog hvorfra ordet tattoo har sin etymologiske oprindelse (Tahitiansk “tatu”) har deres ansigter og kroppe dekoreret med mønstre ja fra oldgammel tid. Tatovering har været praktiseret overalt i verden i enhver historisk æra.

For at komme bort fra dem i dag, da skal man muligvis få noget kvalitetstid i Nordkorea, der fordi det jo netop ikke er muligt. Oveni advarer fru Clintons uduelige og ignorante Udenrigsministerium mod at rejse dertil.  

Pirater og forbrydere udstiller med stolthed deres status som udstødte med deres tatoveringer, mens bikere, atleter, militærpersoner og nu mindreårige college studerende og 20-30 årige er de førende med de permante personlige hududsmykninger.

Hvorfor, nu og hvorfor så mange?

Nogle mener nu da tøjstil er blevet mere unisex, uformel, og kedelig - det allestedsnærværende kønsneutrale khakitøj og cowboybukser t-shirts og sweatshirts - at huden så er blevet, for at låne en talemåfr fra fra Kennedy administrationens tid  the New Frontier.

Som så mange andre trends, når første de er igangsat så spredes de hurtigt. Film og TV viser os mænd og kvinder med tatoveringer, undertiden ganske nydelige som Pauley Perette som ligsynsspecialisten Abby Sciuto i NCIS, hvis edderkoppespindlignende underskrift i nakke bruges ved hver optagelse. Men kun på skærmen og filmstrimlen.


De mange historier fortalt gennem tatoveringer

Tatoveringer med religiøse temaer udtrykker en konversion eller en trosbekendelse som bæreren ønsker formidlet til offentligheden. Mindetatoveringer (navnet på en elsket der er død) og tatoveringer med kærlighedserklæringer har jo et budskab om en stærk tilknytning.

Tatoveringer med reptiler og pattedyr kan give bæreren en opfattelse af at han eller hun besidder dyrets styrke og det som gør,at dyret vækker frygt. Tatoveringer med gruppetilhørsforhold kan repræsentere en tilknytning til andre medlemmer af grupperne som kan være så store som United States Marines eller United States Navy og så små som et broderskab fra college, en familie, eller et par.

Robert A. Hall, United States Marine veteran fra Vietnam, tidligere Massachusetts Republikansk Guvernør og forfatter her fornylig til Advice For My Granddaughter: For When I’m Gone, bemærkede, “Et enkelt Marine symbol på din arm er anderledes end at have hele krigen 1812 tatoveret på hele kroppen.” ”
Indflydelsen af sportsheltes tatoveringer

Eksplosionen i tatoveringer blandt sports’helte’ har haft en enorm indflydelse på tilstedeværelsen af tatoveringer blandt ungdommen.

Man behøver ikke være en 24/7 ESPN fan for at blive fascineret at de tatoverede atleter, i det mindste ikke efter en Dennis Rodham med tatoveringern og håret i adskillige farver spurtede ind i den nationale bevidsthed som spiller for Chicago Bulls i 1990’erne. 
 



Fordi min generation kan være en smule tatoveringsforbeholden så drog jeg afsted til det lokale indkøbscenter for at interviewe sådan cirka to dusin unge på indkøb - nogle af dem meget tydeligt tatoverede, andre ikke synligt.

En 17 årig fyr med forpjusket hår fortalte mig, at sammen med de 16 piercinger i hans ansigt, ører og andre steder som ikke var synlige for hans interviewer da valgte han som sin første tatovering en engel og hans nu afdøde fars navn. Han planlægger at få så mange tatoveringer som hans forlovede vil give lov til (små tatoveringer kan koste op til 250 dollars.)

Jeg spurgte ham om han var bekymret over muligheden af at så mange tatoveringer kunne udgøre et problem i fremtiden, hvis han ønskede at få kvinders opmærksomhed. “Jeg er Connor,” sagde han, med den charmerende flygtige selvtillid hos en 17 årig ung mand, “Kvinder må tage mig som jeg er, eller skride.”

Pigerne og kvinderne jeg interviewede - i forskellige aldre og uddannelser, den yngste 12 og den ældste 42 - sagde alle at de ikke ville gå ud med nogen der havde synlige tatoveringer, og at de helst foretrak en mand helt uden. Selv to kvinder der selv var med en del tatoveringer sagde de ikke ville gå ud med en mand der blot havde en. “Jeg synes de er frastødende,” sagde Jamie. Da jeg så spurgte ind til hendes egne, svarede hun, “Mine!, Jamen mine er smukke!”

Tre tips der bør huskes:1. Man bliver ældre. 2. Stavningen har betydning og 3. At få dem fjerne gør ondt og er meget dyrt

Hvis du er ung og ’fast kødet’ nu så kan du nemt mene at dit valg af tatovering er perfekt sådan som du ser ud nu. Nu ikke for at være en tørvetriller og glædesdræber, men sådan vil du altså ikke altid se ud. Tænk på din tatovering ikke kun når du er et barnebarn, men også når du bliver bessefar.

Tyngdeloven er bare en jernhård kendsgerning ved livet, ikke en af mine personlige favoritter - skønt det kan være hjælpsomt når man går, kører eller støvsuger. Tyngdekraften er en kraft man bare skal regne med. Når man kombinerer tyngdekraften med bare en lille smule ekstra vægt, ja så bliver man forbavset over hvad det kan resultere i. Tænk over det nu i tiden før du vælger dine tatoveringer for fremtiden. Det er vist ikke nødvendigt at fremhæve sådan går det med alt kød - kvinders som mænds:
 

Det andet gode råd: Hvis du beslutter dig for at få en tatovering, så vær helt og aldeles sikker på din tatovør kan stave, hvormed jeg mener stave korrekt. Hvis ikke, så kan resultatet være som følger,

For det tredje så er det at fjerne en tatovering meget bekostelig, og dyrt. Hvorfor skulle du så ønske det? Måske fordi navnet på din nuværende ‘livets kærlighed’ måske kan være med til at give dig problemer med din næste ‘livets kærlighed.’ Fjernelse at tatoveringen begynder ved 49 dollars pr kvadrattomme, hvilket betyder at det kan blive endog meget bekosteligt. Og disse bestræbelser er ofte ikke altid den helt store succes, der kan være et permanent ar der hvor din tatovering var. Et professionelt forsøg på at få f.eks. lillebitte node bag dit øre til at forsvinde kan koste dig op til 600 dollars, sammen med mange smertefulde, tidsslugende sessioner - og uden garanti for en stor succes:

Når du vælger en tatovering så husk venligst Davy Crocketts motto: “Vær først ikker på du har ret og gå så fremad.” Endnu bedre “Vær først sikker på du har ret og så prøv først med en midlertidig.”

Hvad kan man gøre når det synes som om verden er overtatoveret

Der er tider, timer - endog hele dage - hvor mange af os føler som den engelske digter William Wordsworth (1770-1850) da han skrev sin smukke sonet om den åndelige byrde ved at leve i et rige med verdens goder:

The world is too much with us; late and soon,
Getting and spending, we lay waste our powers;
Little we see in Nature that is ours;
We have given our hearts away, a sordid boon!
This Sea that bares her bosom to the moon,
The winds that will be howling at all hours,
And are up-gathered now like sleeping flowers,
For this, for everything, we are out of tune;
It moves us not.

Når de andres tatoverede verden er, med Wordsworths uødelige frase “too much with” så kan du tænke på den sprudlende 49 årige Grouch Marx i filmen fra 1939
At The Circus, hvor et af højdepunkterne er denne åndelige lille sang. Det hjælper.


                                    
Belladonna Rogers is a close observer of international and domestic affairs.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails