tirsdag den 5. juni 2012

Energiopråb 2 - Det er poltik det hele

Energiopråb del 2

Hvorfor det går for langsomt! Politik. 

Første del her: http://synopsis-olsen.blogspot.dk/2012/05/energioprab-fusion-er-fremtiden-del-1.html


Pat Boone 
                                

OK, nu strammer skruen til. I nu over et år har jeg Pat Boone, - ikke videnskabsforsker, blot en almindelig borger, der kan synge og læse og tænke selv - været her på dette sted, og bønfaldt mine landsmænd og kvinder om dog at se på det åbenbare, mest ønskværdige og så desperat nøvendige svar på Amerikas energibehov, og ja faktisk hele verdens. 
                        
Du spørger så, “Nuvel, Boone, hvis dette svar, denne gave fra Gud er så ‘åbenbar,’ hvorfor kaster videnskaben sig så ikke over det? Hvorfor gør videnskabsforskerne og fysikerne og selv vor Energiministerium ikke alt der der kræves til at udnytte det, i en verden der er ved at løbe tør for svar? Og hvad er så denne mirakelenergi? 

Det er kernefusion - og jeg vil besvare resten af spørgsmålet. 

Mens Den Kolde Krig blev mere og mere ildevarslende og spændingerne mellem de to supermagter i verden intensiveredes, da brugte både USA og Sovjetunionen enorme summer på at udvikle mere avancerede termonukleare våben. Frygten for den forfærdende kraft i kernevåben øgedes, og faktisk blev alt dette arbejde “klassificeret” af militæret i begge lande. Skønt den store offentlighed kun kendte lidt til det, blev der gjort fremskridt mod at tæmme ødelæggelsen ved kernekraften.

Men fysikeren Edward Tiller i dette land havde en anderledes vision. Nogle har udledt at han var insprtsationen for Kubrick’s “Dr. Strangelove,” en maniker der ønskede at en en dæmonisk ødelæggelse udløst over menneskeheden, men intet kan dog være længere fra sandheden. 
 
Peter Sellers som dr. Strangelove


Oveni hans grundlæggelse, og ledelse af Lawrence Livermore National Laboratories, støttede Teller også et laboratorium ved Princeton University for at stræbe efter ikke-militær fusionsforskning. Fremfor at stræbe efter menneskets evne, magt, til at ødelægge gennem fission - anså han kernefusion som mennesket håb om overlevelse.
 
Edward Teller i 1958 som leder af Lawrence Livermore National Laboratory

Lad mig igen betone at fission splitter atomer, selve skaberværkets grundmateriale; fusion kan kombinere elementer, frigive i virkeligheden grænseløs energi, med negativer virkninger der er nærmest lig nul. Solen selv er en kæmpe kernefusionsreaktor, der giver energi til hele Solsystemet. 

Det er en Guds gave. 

Ved Princeton var første forsøg hen mod en fredelig udnyttelse af denne forbløffende energi Project Matterhorn der blev ‘født’ fra Princeton Plasma Physics (PPPL). Plasma er det udtryk man giver materie når det opvarmes til ubegribelig høje temperaturer og kan ‘tæmmes’ så de frigiver enorme mængder energi. Og PPPL benyttede også koncepter udviklet af den russiske fysiker Sakahrov. Samtidig med at Amerika og Rusland var dødsfjender på et niveau, forsøgte et par af deres videnskabsforskere at arbejde for fred gennem videnskaben på et andet niveau. 

Det var et skræmmende, næsten umuligt mål. Men det var udviklingen af materiel og teknologi der kunne sende mennesket til at vandre på Månen også. Og det gik dog også fremad. 

I 1954 kom Teller med en mindeværdig præsentation ved “Gun Club” på Princeton University. Idet han omtalte problemerne forbundet med ustabiliteterne ved fusionsplasma ved de utrolige termonukleare temperaturer sagde han, “At forsøge af begrænse plasma med magnetiske kraftfelter er som at forsøge at holde en klump gele med gummihandsker.” Disse kommentarer stimulerede en kontrolleret-fusions gigant Lyman Spitzer, til at opfinde Stellarator tilgangen til magnetisk inddæmning - det som var nødvendigt for at bevare og målrette den ubegribelige hede fra plasma.

Princeton gjorde fremskridt!

Ved Lawrence National Laboratories, nu hjemsted for NIF projektet, var videnskabsforskere i færd med at udvikle Teller’s “magnetiske spejle,” endnu et tiltag for at forstærke og nå sollignende temperaturer.  The Magnetic Mirror Fusion Test Facility blev designet og bygget med en omkostning på over 150 millioner dollars. Det var yderst lovende, spændende .....hvad skete der så derpå? 

Intet.

Projektet blev annulleret og lukket ned af regeringen den selvsamme uge det skulle ‘gå i luften’ og forsøgene skulle begynde! Hvorfor?

Fordi, samtidig med at de meget lovende og spændende fremskridt var indledt hen mod fusionsenergi var der også indledt en frygt for kernevåben - og en voksenden “anti-atom” bevægelse spredtes på verdensplan. Begyndende midt 1950’erne efter Castle Bravo forsøget, og forstærket i forsøgene med forskellige kernevåbenafprøvninger udført af begge supermagter, belv et gigantisk politisk pres opbygget der medførte forskellige forbud med kerneforsøg begyndende i 1963.
Castle Bravo sprængningen i 1954 ved Bikiniatollen


Når først  disse aftaler var i kraft kunne USA ikke længere aktivt afprøve kernevåben over jorden. Og siden den tid, er der indført mange altafgørende forbud med kerneforsøg, herunder indledningen til START processen. (STrategic Arms Reduction Treaty)
 
Start underskrives i 1991 - George H. W. Bush og Mikhail Gorbachev


Når først en “mod hvad som helst” bevægelse får magt, så har de en tendens til at kværne alt der går den imod så alt går i stå. Skønt Europa og det Fjerne Østen i stigende grad vender sig mod kernefission for fredelige formål, så har sammenbruddet af Tjernobyl, og Three Mile Island og nu senest Fukushima givet antikernekraft styrkerne ny energi og vitalitet. 

Vor regerings svar var at lukke ned for Atomic Energy Commission, der tidligere styrede alle kerneområder, civile som militære, og i stedet skabe mindst yderligere 3 regulerende myndigheder på forskellige forsinkende, tidsforbrugende måder for at “indsamle, evaluere, vurdere og analysere energi.” Nu har Energiministeriet kernevåbenlagrenes opsyns myndighed under sin NNSA med et budget på 19 milliarder dollars ´blot for at opretholde det vi allerede har.

 
Kan du se billedet for dig?

Anti kernekraft gruppen havde succes med at skabe forhold der på effektiv vis firdoblede de omkostninger der er forbundet med kernekraft, ved at benytte domstolene, offentlige demonstrationer og krav og tilladelser - og det til et punkt hvor atommagten United States har været stået stille i de sidste 30 år. 

Sådan er det ikke gået med halvleder-- eller mobiltelefon- eller computervirksomhederne der alle er blomstret op under privates foretagsomhed og kontrol. Hvilket koncept......privat foretagsomhed, private midler og et gigantisk gode til hele menneskeheden!

Dette er den virkelige pointe med al min skriven om dette kæmpestore, livsvigtige projekt.

Hvis en regering har faktisk total kontrol, og hvis den ikke ønsker at gå frem mod et mål, ja så går den ingen steder. Denne administration har åbent og i særlig grad forpligtet sig om energi - men af den sparsomme, ineffektive og upraktiske slags. Samtidig er nye muligheder i fissionkraften, som Thorium brændstof fremfor det langt farligere Uranium og Plutonium sygnet hen fordi de private industrier er blevet hæmmet, intimideret og tøver med at støtte det.

 
Og ved du hvad? Kina har allerede ophævet sin etårige pause fra kernekraft efter Fukushima katastrofen, og planlægger at lade over 2000 Ph.D. studerende have fokus på fusionsnergi. Europa, Indien og Japan, sammen med Rusland og Kina, arbejder righoldigt med et kooperativt fusionsreaktor program - ITER - og amerikanske videnskabsforskere bønfalder om midler til at opretholde vores usle 9% til det projekt. 

Blot 9%! Dette er hvad der uheldigvis sker når en blind, politisk drevet regering har magten.
Ven, vor nations fremtid er i ubalance. EPA siger det ønsker af “korsfæste” vor olie, vor gas og kulproducenter, samtidig med at miliarder øses ud over håbløse projekter, som Solyndra og andre sol- vind- og algefantasier. Det er det rene mareridt.


Men i min tredje - og sidste - artikel om dette emne, ønsker jeg at opfordre os til at handle, i håbet om i morgen.

  

Pat Boone, descendant of the legendary pioneer Daniel Boone, has been a top-selling recording artist, the star of his own hit TV series, a movie star, a Broadway headliner, and a best-selling author in a career that has spanned half a century. During the classic rock & roll era of the 1950s, he sold more records than any artist except Elvis Presley.
http://www.wnd.com/2012/04/americas-urgent-energy-alert-part-2/




Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails