mandag den 25. juni 2012

Hyldest til mænd med almindeligt arbejde

Hyldest til mænd

Hvad er meningsfyldt arbejde?

Patrice Lewis                                


For et par uger siden skrev Thomas Sowell en klumme med titlen “Myten om betydningsfyldt arbejde.” (ligger her på synopsis)

“Det var smerteligt,” bemærkede han, med henvisning til det urealistiske syn på verden der fremmes i mange uddannelsesinstitutioner, “at se internationalt anerkendte lærde sige at det som unge mennesker i lave indkomster har brug for er ‘meningsfyldt arbejde.’ Men dette er en holdning der er ganske almindelig blandt den uddannede elite......”

Det var udtrykket “meningsfyldt arbejde” der fangede mit øje. Hvad helt præcist betyder “meningsfyldt?” Og hvorfor skulle vi alle se på beskæftigelse som noget som kun dette udtryk dækker? Hvad forkert er der med “betydningen” af en løncheck? 

Hvis du skriver “meningsfyldt arbejde” i hvilken som helst søgemaskine, så vil du finde et stort antal organisationer derude der på dygtig vis forsøger at overbevise unge mennesker om at fravælge  “betydningsløs” beskæftigelse og rette målet mod noget “meningsfyldt” for at indfri det fulde potentiale i livet. Men hvad er omkostningen? På hvilket punkt overtrumfer “meningsfyldt” pligt og ansvarlighed? 

Det burde være ret så krystalklart at ikke ethvert job er “meningsfyldt.” Der er toiletter der skal gøres rent, gulve der skal vaskes, borde der skal dækkes, opvask der skal klares, senge der skal redes ....listen over trivielt arbejde er legio.

På denne Faders Dag weekend ville jeg gerne beskæftige sig med vigtigheden af trivielt arbejde for mænd. Lad mig fortælle dig hvorfor. Hvis der er nogen gruppe der er så indgroet knyttet til myten om meningsfyldt arbejde så er det mænd. 

Jeg kender en mand der arbejder på et dækcenter. Hele dagen tager han gamle dæk af og monterer nye. Bliver han intellektuelt stimuleret af dette job? Jeg aner det ikke. Er hans arbejde betydningsfyldt?

De elitære ville sandsynligvis ikke mene det, især ikke når de ser hvor beskidt og fedtet han er ved dagens afslutning. Han kurerer ikke cancer, eller klare svære retssager, eller argumenterer for lovgivning i Senatet. Han skifter dæk! Arbejde uden betydning, nej vel? 

Men jeg ved han udfører sit job på bedste vis og med et smil. Jeg ved også han elsker sin hustru og fem børn, og at han arbejder hårdt for at sørge for dem. Han er stolt over sit “meningsløse” arbejde, så meget at han 5 årige søn fortalte mig med beundring at han også ønsker at arbejde på et dækcenter når han bliver stor ...ligesom farmand. Det synes jeg personligt er i utrolig grad meningsfyldt. 

Der er en anden mand jeg engang kendte som arbejdede som butiksassistent i et supermarked. Han var beskeden og ydmyg, havde altid et smil og et venligt ord til kunderne. Han havde en pose med slikkepinde ved sit kasseapparat, og da mine piger var små spurgte han altid om han måtte give dem slikket. I årenes løb, med denne høflige samtalen mens jeg kontrollerede om jeg havde fået alle varer med, erfarede jeg at dette var det seneste af en lang række af (host) “jobs uden betydning” han havde haft og at dette især bekom ham meget fint, da han kunne være indendørs. 
 


Efter et stykke tid lagde ledelsen mærke til hans arbejdsmoral. Han nævnte at han muligvis ville blive forfremmet. Vi glædede os med ham, fordi vi følte at han i det mindste burde belønnes for sine årtier med “meningsløst” arbejde.

Ja, og så døde han.

Det var et hjertetilfælde, og hans familie og medarbejdere og kunder sørgede over den pludselige bortgang af en sådan venlig og rar mand. En mand der trods alt, aldrig opnåede “mening” gennem sit arbejde, eller hvad?

Tænk på de mennesker hvis liv han berørte, de børn han frydede med sine slikkepinde, ledelsen der anerkendte hvilken skat de havde i en flittig og hjælpsom assistent. Tænk på hans  hustru og børn der elskede ham højt, og hans optimistiske livssyn der gjorde det nemmere at komme over sorgen. 

For ser du, ikke alle er så heldige at de kan få et “meningsfyldt” arbejde. Historier om fra - vagabond til rig - er rigtig gode, men så langt fra almindelige. Millioner af mennesker går gennem livet med ikke meget mere meningsfyldt arbejde end denne mand ... og de er så ganske tilfredse med det.

Men det som de elitære, der ser ned på “meningsfyldt” arbejde ikke bemærker er de længerevarende virkninger af en sådan beskæftigelse. Evnen til at arbejde hårdt og flittigt og med omtanke i ‘trivielle’ jobs giver en arbejdsetik og en høj standard som ens børn ofte vil efterligne. De børn kan derpå søge efter muligheder for “meningsfyldt” arbejde som den tidligere generation ikke lige fik. 

Min bedstefar var en fattig polsk indvandrer der arbejdede med ‘trivielle’ jobs hele livet. Det meste af hans arbejde bestod i at skovle kul på togene, og vicevært i kirker. På hans 50 års fødselsdag gik rørene i kirkens kælder itu, og på hænder og knæ reparerede og ryddede han op i rodet før han iførte sig sit bedste tøj og gik til alters med min bedstemor for at gentage deres løfter overfor hinanden og derpå om aftenen holde fest med generationer af familie.


Ved denne beskæftigelse videregav han sin høje standard og stærke arbejdsetik videre til sine sønner, der blev ingeniører og advokater. Skønt min far og onklers karrierer kan forekomme at være “meningsfyldte” for de som ser ned på ‘trivielle’ jobs, så husker disse mænd den rolige, venlige, bundsolide mand der førte an på knæ og hænder med at rengøre toiletter....og anerkendte at min bedstefar kendte den sande mening med livet. 

Kort sagt, min far og onkler forstod at det ikke var vigtigt, hvis deres arbejde havde mening, så længe de blot udførte det. 

Der er en ære i ærligt arbejde og dette er hvad mænd udfører. Mænd er biolgisk programmeret til at sørge for deres hustruer og børn. Til det formål behøver mænd ikke bekymre sig om hvorvidt deres arbejde er “meningsfyldt” eller ej - men de bekymrer sig om deres evne til at sørge for deres familie. De holder af deres hustrus taknemmelige kys og deres børns glæde ved at se far gå ind af døren ved dagens slutning. Dette er hvad der giver deres liv mening, ikke en eller anden besynderlig “meningsfyldt” stillingsbeskrivelse. 

Jeg vil derfor gerne give min hyldest til de millioner af mænd der udfører ikke “meningsfyldt” arbejde - arbejde der giver dem løn og som giver dem lov til at støtte deres familier, uanset hvor meget tilfredsstillelse eller glæde det arbejde giver dem.

Mine Herrer! I er selve rygraden i denne nation. Mange, Tak! 

Patrice Lewis is a freelance writer whose latest book is "The Simplicity Primer: 365 Ideas for Making Life more Livable." She is co-founder (with her husband) of a home woodcraft business. The Lewises live on 20 acres in north Idaho with their two homeschooled children, assorted livestock, and a shop that overflows into the house with depressing regularity. Visit her blog at www.rural-revolution.com

http://www.wnd.com/2012/06/heres-to-the-men/

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails