tirsdag den 4. juni 2013

Frugtsalattræet

Frugtsalat træet



Når man beskæftiger sig med to helt forskellige ting siges det ofte er det er “som æbler og appelsiner.” Jo, appelsiner og æbler er begge frugter, dog er de meget forskellige som arter. Appelsiner er i citrusfamilien - det er æbler ikke. Appelsiner er orange, mens æbler er røde, grønne eller gullige. Man kan ikke spise appelsinskrællen (jo det kan du godt, med det er bittert), mens æbleskræller er godt for dig. Appelsiner kan blive til juicer, æbler til cider, og det selvom de lider af skurv. Man kan altså ikke sammenligne de to frugter. Og forresten de vokser på to forskellige træer.




Men hvad med appelsiner og citroner? Eller McIntosh og Gaia? Ikke alene er de nemmere at sammenligne, men trods det de er anderledes kulturer, eller frugter så følger noget pudsigt: Man kan få begge arter til at vokse på det samme træ som tandempar. Frugtsalat træer, ikke sandt.


Når frugtavlere har en frugt de ønsker flere af, kan de plante frø fra den frugt. Frøene indeholder det genetiske materiale fra begge “forældre” hvorfra det kom, og derfor vil det ikke give de samme karakteregenskaber som det oprindelige.


Lejlighedvis udvikler vi en ny kultur af frugt på denne vis. For eksemper mener man at Granny Smith æblet er en hybrid mellem to andre æblesorter som det også er tilfældet med McIntosh. For at få den rette type frugt, poder frugtavlerne kviste fra det ønskede frugttræ på et træ med et sundt rodsystem.


Kvisten kaldes en ‘podekvist’ der med tiden vokser sammen med rodsystemet på træet og bliver til en levedygtig, frugtproducerende del af træet. På grund af at podekvistens genetiske materiale ikke bliver ‘forurenet’ er den efterfølgende frugt med stor sandsynlighed af samme smag og udseende som fra det træ podekvisten oprindeligt kom fra.

Fordi podningen og den resulterende frugt ikke ændrer ‘modertræets’ genetiske sammensætning er det muligt at pode to (eller flere) forskellige frugter på det samme træ, blot de kommer fra samme frugtfamilie. I 1990 oprettede en australsk virksomhed Fruit Salad Tree Company med lige præcis det formål - træer der giver mange forskellige frugter. 

Bonus fact: “æbler og appelsiner” er den type idiom der kaldes “irreversibelt dobbeltnavn” således benævnt fordi der er to dele og man sjældent benytter det omvendt. (Det vil sige det er altid “æbler og appelsiner og aldrig “appelsiner og æbler.”) Grunden til dette sproglige fænomen er uklart, men det er slet ikke sjældent. – Wikipedia har en omfattende liste med eksempler  

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails