mandag den 23. september 2013

Chikane - oprindelsen til ordet

Chikane


Det japanske udtryk  chikan betyder “at befamle på gaden” og kendsgerningen at der er et helt specifikt udtryk for denne handling er med til at understrege problemets omfang. Dette er især sandt når det gælder undergrundsbanen - metroen. Ifølge Guardian har de lokale omdøbt Osakas skinnesystem til “Pervers ekspressen” mens en undersøgelse blandt Tokyos studerende klarlagde at 70% af de kvindelige studerende havde været udsat for mindst et tilfælde af sådan chikane i togene. En anden undersøgelse, udført af Tokyos politi sammen med East Japan Railway Company, afslørede at 66% af kvinder i alderen 20-40 år var blevet ‘befamlet’ mindst en gang.

I løbet at det sidste årti eller to, har embedsmænd forsøgt at ændre på dette med strengere bøder for de som bliver dømt for forbrydelsen, og med kampagner for at få problemet belyst. Men i det store og hele har det ikke hjulpet. Mens oplysning og ekstra indsatser har ført til at stadig flere ofre anmelder episoder, er mange af dem dog flove over at stå frem. Problemet er om ikke så nærmest helt ude af kontrol.
En af de nyere løsninger? Opdelte togsæt.


Som det kan ses har Japans tog transportsystem indført tog til kun kvinder. Disse vogne blev indført i 2000 da en privat jernbane, der betjener fra Tokyo til forstæderne afprøvede konceptet ved de sene togafgange. I løbet af de næste fem efterfølgende år har de fleste andre jernbanoperatører adopteret en lignende ordning. (hvilket ikke burde overraske). Endog flertallet af mænd siger god for denne ordning. Som ABC News påpegede, så fører overfyldte tog til potentielt falske beskyldninger om chikane (eller ofre der falskeligt anklager en uskyldig mand for sidemandes indiskretion), og med en bøde på cirka 500 dollars og op til 7 års fængsel er det noget man helst undgår.

Interessant nok er der ingen bøde eller fængsel, hvis en mand kommer ind i en vogn kun for kvinder. Det er nemlig ikke ulovligt ifølge Japan Today. Reglen, hvis der nu er en, er forstærket ved udskamning. På sin egen måde det samme der afholder kvinder fra at rapportere chikan - man er flov - og det afholder mænd fra at krænke rejsepladsen.

Udtrykket “kun for kvinder” er på en måde ikke korrekt, da små børn, handicappede og nogle mænd helt efter sædvane får lov at komme med.

Uanset hvad har  ordningen vist sig noget succesfuld, og har fundet vej til andre transportsystemer rundt om i verden.  Indien, Brasilien, Mexico og en håndfuld andre steder har rejsemuligheder kun for kvinder, for at dæmme op for et lignende problem der kommer under udtrykket “chikan.”  

Bonus fakata: I 2001, åbnede Dubai en bank kun for kvinder. Som BBC fortalte var formålet at give kvinder i det meget konservative land en mulighed for at klare deres pengesager uden at skulle forklare deres transaktioner til deres mænd.

BBC bemærkede specifikt at “i visse tilfælde” var formålet med banken at give kunderne nogen “diskretion fra deres ægtemænd.” Det har dog ikke vist sig populært da banken vist ikke eksisterer mere. Syv år senere blev en anden bank kun for kvinder, med særlige undtagelser åbnet i Dubai, som LA Tmes kaldte, “den første af sin slags.”

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails