tirsdag den 5. november 2013

Befolkningstal er overraskende

Det globale befolkningstal giver overraskelser

DR. LAINA FARHAT-HOLZMAN                                                                                  

Nogle moderne historikere har kædet geografi og demografi til deres historieforskning, og det er ikke et øjeblik for sent. Vi kan faktisk ikke forstå psykologien, og fremtidige udfordringer hos vore allierede og fjender uden at overveje,  hvorfor de handler som de gør og om der er for mange eller for få mennesker til at trives, være aggressive eller have nedtur.                    

o Geografi. Robert Kaplan fortæller os i sin nye bog: The Revenge of Geography, at det altafgørende i et lands historie er dets geografi. The United States er omgivet af to oceaner, et venligsindet og gavnligt land, Canada,  og et problemfyldt land der trænger til udvikling - Mexico. Vi er velsignet med en geografi der har beskyttes os mod den skæbne så mange lande i verden har været ude for, men vi har ikke råd til at ignorere Mexico - og til begges gavn.  

Rusland enormt som det er som forbandet af sin geografi. Det er vidt åbent for invasioner fra alle sider, hvilket forklarer deres paranoia. De er forbandet af en geografi der har placeret dem for højt mod nord så de har vanskelig ved på effektiv vis at kunne brødføde sig selv. Geografien har midlertidigt velsignet dem med enorme naturressourcer som i dag er deres eneste kilde til velstand. Og deres demografi giver dem en problematisk fremtid: Fødselstallet er for hastigt nedadgående. Ruslands noget tungsindige indstilling er forståelig, og fremtiden er ikke rosenrød.

o Demografien. Ved kun at se på overfladen kan vi muligvis overdrive udfordringen, som værende højst uheldigt, lande der har en hoben problemer ved første øjekast. I årevis har vi nu fået at vide at Islam er verdens hurtigst voksende religion, og at muslimer snart vil oversvømme verden i en befolkningseksplosion. I mange år så det ud til at være rigtigt. Den muslimske verden har takket været deres rigelige mængder af olie, finansieret en bølge af unge mænd der har givet ‘brændstof’ til den nuværende voldsfeber. Det som imidlertid går op, skal også ned.

Demografen Nicholas Eberstadt, forsker ved American Enterprise Institute, har bemærket at nedgangen i muslimers fertilitetsrate også er en forudvarsel om nedgang af militant Islam. Sammen med det faldende fødselstal er der en afsværgelse af ægteskabet.  (Se David Ignatius, "A Sea Change in the Muslim World," 9.  februar, Santa Cruz Sentinel).

Ikke kun lægger demografer mærke til disse hændelser, men også nationale ledere. Russerne, tyrkerne og iranerne har alle offentligt tialt om deres svage fødselstal, og opmuntrer de unge kvinder til at gøre deres pligt og få børn. De unge kvinder lytter ikke, hvilket er forståeligt i betragtning af hvordan deres kulturer truer dem. En psykologisk grund til flugten fra ægteskabet og den ringe fertilitet er den lang periode med skuffelser. At få børn i dag kræver tro på fremtiden.

Iran, sammen med det nuværende rod og kaos, erfarer den værste nedtur i befolkningstallet i verden i dag. Fertilitetsraten er faldet nmed 70% i løbet af de sidste 30 år, og befolkningen vil falde med 50% i afslutningen af århundredet om ikke denne tendens standses. Iran var på sit højeste i den tidlige islamistiske periode (1980), da man hævdede at være 72 millioner (overdrevent, men omtrent), efter Ayatollah Khomeini forbød prævention. Nu er fertilitetstalles faldet til måske 1,3, og der kræves 2,1 for at opretholde status quo.

Rusland gennemgik denne nedtur under kommunismen, med det resultat at deres nuværende befolkningstal er det halve af, hvad det var i 1940. Hvordan opretholder man en hær med et sådant tal?

Vore militære planlæggere (militæret er en af de sjældne institutioner i vor regering der arbejder med langsigtet planlægning) bemærker disse demografiske ændringer og overvejer hvilke der varsler fred og hvilke krig.

Dette kraftige fald i antallet mennesker kan være et gode i det lange løb, dermed afhjælpe den stress der er på verdens naturressourcer; hæmme krigeriskheden og krige, når nu strsse foranlediget af en befolkningseksplosion er væk; og med reduktionen i antallet af fødsler vil kvinder ikke længere stå overfor rædslerne ved utallige fødsler, en dræber blev undertrykte kvinder. Måske vil disse forandring give os tid til at skabe en bedre verden, ikke blot en verden i vækst. Det har jeg absolut intet problem med.
               

FamilySecurityMatters.org Contributing Editor Dr. Laina Farhat-Holzman is a historian, lecturer, and author of How Do You Know That? You may contact her at Lfarhat102@aol.com or www.globalthink.net.
                       

Læs også disse om samme emne:


http://synopsis-olsen.blogspot.dk/2013/05/hvad-skete-der-lige-med.html

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails