lørdag den 9. november 2013

Mirakelmedicin - fup eller fakta!

Mirakelmedicin - fup eller fakta   


Snake oil er et udtryk der henviser til en “substans uden nogen medicinsk værdi der sælges som et middel mod alle sygdomme.” Historisk set stammer udtrykket højst sandsynligt fra brugen af den olie der udvindes af kinesiske vandslanger som en lotion; kinesiske immigranter der arbejdede på konstruktionen af  Transcontinental Railroad i 1860’erne som de brugte til at lindre ledsmerter. Dttee oldgamle kinesiske middel - en udtryk der ofte selv i dag giver anledning til morskab - blev forhånet af andre sælgere af medicin som fup og sivndel. Med tiden har udtrykket fået en negativ klang. 
 

Men sådan bør det måske ikke være.

Midt 1980’erne besluttede an psykiater fra Californien, Richard Kunin (der som
Scientific American påpeger, havde en baggrund i neuropsykologisk forsning) at undersøge det nærmere - var snake olie - det rene kvaksalverri? Eller var det måske et udmærket middel til behandling af ledsmerter som de kinesiske jernbanearbejdere for 100 år siden hævdede? Han delte sine resultater i en artikel i 1989 til Western Journal of Medicine (pdf kan ses  her).

Snake oil - især olien fra det fedholdige væv der findes i kinesiske vandslanger - var usædvanligt rigt på omega-3 fedtsyrer. Og som Kunin konkluderede, så betød dette, at det faktisk godt kunne hjælpe som dets fortalere hævdede: “snake oil er yderst anti-inflammatorisk og kunne måske endog være aldeles udmærket terapeutisk. Da de vigtige fedssyrer er kendt for at absorberes hurtigt gennem huden er det ikke så ubegribeligt at tro at betændt hud og led kunne have gavn af de faktiske anti-inflammatoriske bestanddele af olien netop som de kinesiske læger og vore medicinske kvaksalvere påstod.”


Med andre ord så troede Kunin at snake oil faktisk virker. Efterfølgende forskning har givet ham ret.

Mens Kunins konklusioner højst sandsynligt er korrekte, så er der en væsentlig undtagelse. Den kinesiske snake oil stammer fra vandslanger (der jo har deres ernæringskilde fra fisk der selv indeholder store mængder af omega-3 fedsyrer). Amerikansk solgt snake oil stammer fra klapperslanger, der som både Scientific American og Kunin begge påpeger, ikke kommer blot i nærheden af de omega-3mængder der er nødvendige for at have de gavnlige terapeutiske virkninger.

Når nogen så næste gang kommer og forsøger at sælge dig snake oil, så sig ikke “Nej Tak.” Spørg blot fra hvilken slange den er udvundet.

Bonus fakta: Det måske mest berygtede snake il fupnummer var fra en mand der hed Clark Stanley. Han blev senere kendt som Rattlesnake Kongen sent i det 18. og tidligt 19. århundrede. Hans snake oil, hvis etiket er på billeder var helt virkningsløst - men ikke fordi klapperslangeolie ikke er rig på omega-3, men fordi der overhovedet ikke indeholdt noget fra slanger.


In 1916, analyserede U.S. Department of Agriculture's Bureau of Chemistry Stanley's salve, og fandt at den indeholdt mineralsk olie og kun 1% fedtolier, som Bureauet konkluderede stammede fra kvæg.” Stanley måtte bøje sig og betale en bøde på 20 dollars.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails