onsdag den 2. april 2014

Putin tragter efter Finland?

Putin begærer Finland siger tidligere rådgiver



Rick Moran
                             
På det tidspunkt George W. Bush fortalte os at han havde set direkte i Vladimir Putins øjne, og bedømte ham som “ligefrem og troværdig,” gennemgik Andrej Illiaronov, Putins økonomiske rådgiver mellem 2000 og 2005, som nu arbejder for the Cato Institute, den russiske præsidents holdning til imperium og hvilke territorier der tilhørte Putin som følge af hans forgængeres erobringer.
 
Andrej Illiaronov og Putin


Listen bliver blot længere.




Andrej Illiaronov, Putins økonomiske rådgiver mellem 2000 og 2005, og nu senior medlem af the Cato Institute, sagde at “dele” af Georgien, Ukraine, Belarus (Hviderusland), Baltikum og Finland er stater hvor Putin hævder at have ejerskab.”    


Putins holdning er at han beskytter det som tilhører ham og hans forgængere,” sagde han. Da han blev spurgt ind til om Putin ønsker at være et Rusland som ved den sidste zar, Nikolaj II, sagde Illiaronov: “Jovist, hvis det bliver muligt.”


Illiaronov vedkender at Finland er ikke er Putins primære mål lige nu, men hvis han ikke standses i de andre områder i Østeuropa, vil problemet opstå en dag. Russiske tropper er i stort antal langs grænsen til det østlige Ukraine, efter Ruslands annektion af Krim.  


“ Putin har adskillige gange sagt, at  Bolschevikker og Kommunister begik alvorlige fejl. Han kunne meget vel sige at Bolsjevikkerne i 1917 begik forrædere mod de russiske nationale interesser ved at give Finland uafhængighed,” fortalte Illiaronov en svensk nyhedsside.




Han vurderer at Putin ikke har planer om at invadere Ukraine blot af territoriale hensyn, men “målet er snarere en pro-russisk marionet regering i Kiev.”


“For seks år siden erobrede Putin Abkhasien og Sydossetien fra Georgien. Vesten lod ham slippe af sted med det uden straf, og nu har han grebet Krim,” fortsatte han.


“Nu er det østlige og sydlige Ukraine så destabiliseret af selvforsvarsstyrker kan overtage magten der. Hvis det bliver nødvendigt kan der blive tale om en militær invasion.”


Finland var del af Det Russiske Imperium i 108 år, men brød ud i 1917 ved slutningen af 1. Verdenskrig.


Det skandinaviske land blev angrebet i begyndelsen af 2. Verdenskrig af Sovjetunionen, hvor Finland udkæmpede Vinterkrigen og Fortsættelseskrigen og mistede cirka 10% af sit territorium fra før krigen.
 
Finland efter 2. Verdenskrig.


Der er ikke noget hemmeligt i at Ruslands nærmeste naboer er meget nervøse over Kremls eventyr på Krim. Men hvor alvorligt er Putin om at få de territorier tilbage?


Det hele drejer sig om omkostningen. Hvis denne er håndterbar eller mindre vil nogen så tvivle på at Putin ikke vil slå til når chancen viser sig? Mens jeg skriver denne artikel er USA og Rusland i “forhandling” om en “løsning” på krisen om Ukraine der vil give Putin Krim, og så at sige alt andet han kunne ønske sig i bytte for en tilbagetrækning af sine tropper fra grænsen, sammen med nogle højtidelige “garantier” om Ukraines territoriale integritet. Putin trækker således sine tropper nogle kilometer tilbage, og får lov at beholde Krim for så at sige ingen omkostninger når sanktionerne lettes.


Vil dette virke som en tilskyndelse eller det modsatte for Putin i at blande sig andre steder?


Jeg plejer som regel at afvise den nemme analogi om München, eller Sudetenland eller Rhinlandet fra 1930’erne, men undertiden passer den bare. Putin er på vinderkurs - Syrien, Iran og nu Krim. Han smigrer Vesten og udstiller præsident Obama. Hans selvtillid må være i enorm vækst.


Er dette en mand der er i stand til at gøre det hele? Hold øje fremover.


Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails